Poslanec Škripek chce nechať vykázať poslancov z rokovacej sály pod vplyvom alkoholu

21.02.2013 Bratislava

Bratislava - Poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Branislav Škripek navrhuje upraviť rokovací poriadok parlamentu tak, aby umožňoval vykázať z rokovacej sály poslancov, ktorí sú viditeľne pod vplyvom alkoholu. Takí poslanci znevažujú priebeh rokovania a do rokovacej sály určite nepatria.
Škripek preto do parlamentu predkladá novelu rokovacieho poriadku, ktorá umožňuje predsedajúcemu schôdze vykázať z rokovacej miestnosti poslanca, ktorý je viditeľne pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok a následne ho vyzvať na
podrobenie sa dychovej skúške.
„V každej inej práci hrozí zamestnancovi za požitie alkoholu výpoveď. Takéto správanie poslanca je nemorálne a v rozpore s princípmi rovnosti a dobrých mravov. Každý pracujúci človek je povinný podrobiť sa vyšetreniu na zistenie alkoholu alebo inej návykovej látky, ak je podozrivý, že sa nachádza pod ich vplyvom a mohol by v takom stave podávať znížený pracovný výkon alebo spôsobiť škodu,“ vysvetľuje poslanec Škripek vo svojom návrhu zákona. Aj keď sa poslanec nepovažuje za zamestnanca, jeho funkcia je prácou, ktorú by rovnako ako iní obyčajní ľudia nemal vykonávať pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej
látky.
V prípade pozitívneho výsledku testu, ale aj v prípade, ak sa poslanec odmietne vyšetreniu podrobiť, sa jeho vykázanie z miestnosti bude považovať za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni schôdze NR SR.
„Návrh zákona má za cieľ jasne stanoviť, že tak ako každý obyčajný pracujúci človek aj poslanci NR SR by mali za svoje správanie v rokovacej miestnosti NR SR pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok niesť zodpovednosť a následky, nielen morálne a mediálne,“dodáva Škripek vo svojom návrhu zákona.
V poslednom čase bola verejnosť svedkom viacerých prípadov, keď niektorí poslanci vystupovali v rokovacej sále Národnej rady SR zjavne pod vplyvom alkoholu a dehonestovali tak mandát poslanca zvoleného občanmi tejto krajiny. Takéto prípady osobného zlyhania poslanca, ktorými bola narušená dôstojnosť a vážnosť jeho funkcie, boli následne medializované, čím bol poškodený obraz o všetkých poslancoch NR SR v očiach verejnosti.
 

Vyberte región